LET OP: vanwege extreme drukte bij onze vervoerders kan de bezorging van uw pakket langer duren dan u van ons gewend bent.

Voor 12.00 uur besteld = morgen op locatie
* met uitzondering van Waldo plantenbakken
30 jaar ervaring
Altijd verzekerd van professioneel advies

CE-markering

De CE-markering bij een product geeft aan dat het product voldoet aan de richtlijnen die binnen de EER (Europese Economische Ruimte) zijn vastgesteld. Dit is geen keurmerk, de EC-markering is bedoeld om:

  • Vrije handel binnen de lidstaten van de EU (en Noorwegen, IJsland en Lichtenstein) te stimuleren. Dezelfde regels gelden voor alle landen.
  • De veiligheid van de producten en het gebruik daarvan te vergroten.

Als een fabrikant de CE-markering gebruikt, bent u er zeker van dat het aan alle Europese regels en wetten voldoet. We zien deze markering veel terugkomen op elektrische apparaten, machines, meetinstrumentarium en beschermmiddelen, zoals veiligheidshelmen. Behalve de zekerheid die de gebruiker krijgt dat producten met een CE-markering wettelijk voldoen, krijgt men ook de zekerheid dat de producent of importeur aansprakelijkheid neemt voor het product. Hiertoe is hij wettelijk verplicht.

CE-markering DoP

Voor producten die in de bouw worden gebruikt, gelden per juli 2013 strengere richtlijnen. Waar een CE-markering eerst een richtlijn was voor de lidstaten, waarbij het dus enigszins vrijblijvend was of deze verplicht werd gesteld in een lidstaat, geldt de verplichting nu voor alle EU-landen. Dat is prettig voor ons vakgebied, zo weten wij zeker dat producten afkomstig uit landen van de Europese Unie, alle voldoen aan de gestelde criteria. De controle vanuit de overheid op de CE-markering DoP is streng. De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) controleert deze markeringen voor bouwproducten. Overtredingen die nog te vaak gezien worden zijn:

  • Het artikel of product heeft ten onrechte een CE-markering. 
  • De markering ontbreekt. 
  • De prestaties van het bouwproduct zijn niet in lijn met de informatie over de prestaties.

Vooral fabrikanten, distributeurs en importeurs krijgen te maken met dergelijke inspecties. Als er sprake is van overtreding van de regels, dan hangt de ondernemer een boete boven het hoofd. Zijn product kan zelfs uit de handel gehaald worden. In ernstigere gevallen kan er sprake zijn van een gevangenisstraf.

In de praktijk

Heeft u twijfels over de CE-markering van een bepaald product dat u gebruikt? Zorgt u dan dat u deze even goed controleert. Een prestatieverklaring zou meer inzicht moeten geven. De Rijksoverheid heeft het Contactpunt Bouwproducten waar u terecht kunt met al uw vragen.